Reklamy nie są złe! Dzięki nim to miejsce w Internecie istnieje. Wyłącz oprogramowanie blokujące reklamy. Dzięki!

Autor Wątek: Opinie na temat Opon Zimowych  (Przeczytany 7167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline terlik87

  • Forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 144
  • Pomógł +1/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDD2122051A600001
    • Zobacz profil
  • Samochód: E200 7G-Tronic Avantgarde
Opinie na temat Opon Zimowych
« dnia: 06 Październik 2015, 22:26 41s »
Cześć,
Poszukuje opon Zimowych do swojej W212 Kombi i... teraz. Albo kupię same opony. Ze względu na duże wydatki szukam tańszego zamiennika niż Michelin i Continental ( tak jak miałem w w211 ).

Propozycje:
1 - Champiro Winterpro HP 245/45R17 97V GT RADIAL - http://allegro.pl/4x-zima-245-45r17-97v-gt-radial-ubezpieczenie-i5692102944.html

2 - NEXEN WINGUARD SPORT   245/45/R17 [99] V=240 km/h XL  - http://allegro.pl/245-45-17-xl-nexen-winguard-sport-nowe-poznan-i5659271622.html

Albo drugie wyjście. Kupię używane opony już z felgami i będe miał do zmiany tylko komplety ( przynajmniej na 1-2 sezony oponki takie ).

Jakie macie opinie i co proponujecie?

ps. Aktualne Felgi 17 mam trochę poździerane i do renowacji bym w zimę je oddał xD

Offline W212

  • Administrator
  • Twórca
  • *****
  • Wiadomości: 478
  • Pomógł +7/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDB1232431017311
    • Zobacz profil
  • Samochód: C123 230
Odp: Opinie na temat Opon Zimowych
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Październik 2015, 23:42 17s »
Opony jak już to tylko nowe, tym bardziej na zimę. NEXEN-y na wiosnę kupiłem, nowe letnie - ciche, miękkie, auto prowadzi się rewelacyjnie. Dobrze hamuje na suchym i mokrym. Nie widzę różnicy - więc po co przepłacać.
Tu kupiłem, masz o 100zł taniej niż na allegro.pl:
http://www.inopony.pl/opony,0,84830/nexen-winguard-sport-245-45-r17-99-v-xl.html
1304zł brutto z przesyłką :)

Offline sewan

  • Global Moderator
  • Weteran
  • *****
  • Wiadomości: 542
  • Pomógł +26/-1
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Samochód: S212 350CDI 4Matic
Odp: Opinie na temat Opon Zimowych
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Październik 2015, 10:07 46s »
Z chińszczyzny to dobra jest tylko kaczka po pekińsku. Ja bez względu na cenę trzymałbym się z daleka od takich opon. Jeszcze o ile koreański Nexen ujdzie (chociaż i tak jest dużo gorszy od Hankooka i Kumho), to już jakiś GT Radial robiony w Bangladeszu, Laosie czy Wietnamie to kompletna porażka. Dla takich producentów ważne jest tylko aby opona była gumowa.
Jak cię nie stać na dobre opony, to kup chociaż jakieś Barumy, Savy albo Kormorany, ale nie wyrób oponopodobny.

Offline dive_popo

  • Forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 138
  • Pomógł +4/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Samochód: w212 kombi 220 CDI
Odp: Opinie na temat Opon Zimowych
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Październik 2015, 10:56 05s »
Z chińszczyzny to dobra jest tylko kaczka po pekińsku. Ja bez względu na cenę trzymałbym się z daleka od takich opon. Jeszcze o ile koreański Nexen ujdzie (chociaż i tak jest dużo gorszy od Hankooka i Kumho), to już jakiś GT Radial robiony w Bangladeszu, Laosie czy Wietnamie to kompletna porażka. Dla takich producentów ważne jest tylko aby opona była gumowa.
Jak cię nie stać na dobre opony, to kup chociaż jakieś Barumy, Savy albo Kormorany, ale nie wyrób oponopodobny.

Takie oponki to do Daewoo a nie do Mercedesa panowie szanujmy sie... jezdzic mercedesem i chciec oszczedzac, cos mi tu nie pasuje :P


Offline terlik87

  • Forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 144
  • Pomógł +1/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDD2122051A600001
    • Zobacz profil
  • Samochód: E200 7G-Tronic Avantgarde
Odp: Opinie na temat Opon Zimowych
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Październik 2015, 13:00 31s »
Opony jak już to tylko nowe, tym bardziej na zimę. NEXEN-y na wiosnę kupiłem, nowe letnie - ciche, miękkie, auto prowadzi się rewelacyjnie. Dobrze hamuje na suchym i mokrym. Nie widzę różnicy - więc po co przepłacać.

Dziękuję za informację :)

Jak cię nie stać na dobre opony, to kup chociaż jakieś Barumy, Savy albo Kormorany, ale nie wyrób opono podobny.

Dziękuję za uwagę, popatrzę :)

Takie oponki to do Daewoo a nie do Mercedesa panowie szanujmy sie... jezdzic mercedesem i chciec oszczedzac, cos mi tu nie pasuje :P

Chodzi o to że mam sporo wydatków. Żona w ciąży. Kupuję jedno mieszkanie, teraz trafiło się auto, a zaraz drugie mieszkanie na kredyt. Po prostu mam do końca roku b.dużo wydatków. Żona już mi Tłukła jak zamawiałem opony Continentala... Dlatego założyłem taki post, że szukam odpowiedników. Niestety akurat mam teraz taki mus. Aczkolwiek dziękuję za uwagę. Pokażę żonie ;] hihi

Offline W212

  • Administrator
  • Twórca
  • *****
  • Wiadomości: 478
  • Pomógł +7/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDB1232431017311
    • Zobacz profil
  • Samochód: C123 230
Odp: Opinie na temat Opon Zimowych
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Październik 2015, 20:33 10s »
Oj tam, jeżdżąc Mercedes-Benz też można oszczędzać - takie gadanie... idąc tym tokiem rozumowania sewan to wnoszę że jak żyć to na max - mieszkać w pałacu i mieć służbę która zawsze rozwija czerwony dywan jak wracasz do domu :) Jeździłem na nowych Michelinach, Dunlopach, Continentalach i różnicy nie widzę pomiędzy nimi a Nexenami - więc stwierdziłem że nie będę przepłacał kupiłem tanie Nexeny i nie żałuję, zapłaciłem 30% ceny w porównaniu z Continentalami - a różnica w jeździe... jak dla mnie żadna.

Offline mavic

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 13
  • Pomógł +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Samochód: S212 350CDI 4 Matic 2010r.
Odp: Opinie na temat Opon Zimowych
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Listopad 2015, 20:14 31s »
Zanim kupiłem auto rozmawiałem z wieloma pierwszymi właścicielami W212 i kilku z nich (same 4 matic bo takiego szukałem) jeździło na nowoczesnych oponach wielosezonowych. Byli bardzo zadowoleni. Póki co mam 2 komplety opon ale poważnie się zastanowię nad allseason jak przyjdzie czas kupować.


Offline moto

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 25
  • Pomógł +0/-0
    • Zobacz profil
  • Samochód: W212 2014
Odp: Opinie na temat Opon Zimowych
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Grudzień 2015, 00:05 17s »
Kupilem Nokian D4 http://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-wr-d4-225-50-r17-98-h-xl#96443771

Zaloze za 2 tygodnie i jak przetestuje to dam znac.

Offline Pawel_MASZ-BUD

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 18
  • Pomógł +1/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDD2122481A172895
    • Zobacz profil
  • Samochód: S212 200CGI
Odp: Opinie na temat Opon Zimowych
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Styczeń 2016, 21:45 17s »
panowie szanujmy sie... jezdzic mercedesem i chciec oszczedzac, cos mi tu nie pasuje :P
Uwielbiam takie teorie... Kupiłem sobie gwiazdę, to awansowałem o niebo do góry i wstyd mi, że mógłbym oszczędzić. Co by sobie ci wszyscy na dole pomyśleli...  ;D
Strach pomyśleć...  ::)
"...panowie szanujmy sie..."  ;D

Normalnie uwielbiam takie wpisy :D

Co do opon:
- NEXEN - nie najgorsze, ale do określenia "dobre" trochę im brakuje. Chyba najniższa racjonalna dla własnego bezpieczeństwa półka. Ale i tak lepsze niż KENEX  :) , które się ślizgają i na suchym i na mokrym - o śniegu nie wspominając. Szybko się zużywają. Zauważalnie szybciej niż wszystko inne.
- CHAMPIRO - miałem kiedyś takie letnie w kompakcie i drugie w furgonetce firmowej. Tam się sprawdzały i były dosyć odporne na zużycie. Ciężko mi oceniać właściwości trakcyjne, bo kompakt 60KM lub VAN 90 koni za wiele od opon nie wymaga.
Na temat rozmiarów do 212 i zimówek się nie wypowiem.

- KUMHO i HANKOOK wspomniane przez sewan`a - bardzo dobre opony. W 2011 roku miałem w firmie 3 identyczne (przednionapędowe) auta na różnych oponach, ale w jednym rozmiarze 225/45/18. Wówczas to w mojej i pracowników opinii letnie KUMHO ECSTA SPT pozamiatały pod ziemię takie harty branży jak Pirelli P Zero Rosso, czy CONTI PremiumConatct (chyba seria 2 albo 3).
Hankook`a letniego ujeżdżałem w SL500 w sezonach 2010-2013. Rewelacyjne trzymanie ponad trzystu-konnej dupy na suchym. Były to Hanki EVO v12 jak dobrze pamiętam.

W 2007 roku oponiarz namówił mnie na nowe zimowe kapcie Goodyear Ultragrip 7. Były to absolutnie najlepsze zimówki, jakie miałem do tej pory. Na warunki, jakie panują na Pomorzu Zachodnim (lekkie zimy) i do szybszej jazdy po głównych drogach nie widziałem nic lepszego - zaprzeczały fizyce  :)

Offline michu78

  • Nowicjusz
  • **
  • Wiadomości: 52
  • Pomógł +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Samochód: E200 cgi Avantgarde w212
Odp: Opinie na temat Opon Zimowych
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Czerwiec 2016, 09:02 37s »
I ja wtrące swoje 3 grosze do dyskusji - obecnie jeżdżę na oponach letnich sportiva, poleconych mi przez sprzedawcę z oponeo. Pierwsze co mnie zdziwiło po ich odebraniu to to, że przyjechały z fabryki continentala z Niemic i też tam są produkowane. Drugie to masa "mięcha" na oponie i absolutny brka problemów z wyważeniem (sam wulkanizator stwirdził, że bardzo dobrze się wyważały). Odnośnie samej jazdy - wg mnie bajka, cichutko, przyjemnie, żadnych problemów na wodzie itd. Kupiłem je jako opony tylne, poniwewż oryginalne Pirelli zdarły się po 40 tyś km, a przód ma ponad 1/2 bieżnika, więc stwierdziłem, że na tył pójdą nowe, dotrę wszystkie 4 przez 4 lata i wymienię cały komplet.
Co do nexenów - mają dobre opinie w necie, jednak w oponeo powiedzieli mi, żeby lepiej brać sportivę, ot tyle.
Osobiście jestem zdania, że cały ten oponiarski biznes, to jeden wielki pic na wodę (jeździłem na najróżniejszych oponach - zimowe mam Michelin, a w drugim aucie pirelli i nokiany zimowe). Ja nie widzę różnicy - ważne żeby były nowe i sprawne, jak się zuzywają to do wymiany - lepiej wymienić 2x tańsze opony częściej, niż dmuchać na zjeżdżonych, ale 2x droższych.
pzdr

Offline terlik87

  • Forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 144
  • Pomógł +1/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDD2122051A600001
    • Zobacz profil
  • Samochód: E200 7G-Tronic Avantgarde
Odp: Opinie na temat Opon Zimowych
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Lipiec 2016, 14:48 34s »
Michu78 - Jakie to dokładnie te opony sportiva ? Model? Jak z hałasem na nich ?

Offline Voyt3c

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 6
  • Pomógł +0/-1
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Samochód: W212 220CDI 7G Tronic
Odp: Opinie na temat Opon Zimowych
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Wrzesień 2016, 17:36 22s »
Odnawiam temat:
Jako że powoli będzie się robił czas na rozważanie kół zimowych - jakie oponki sprawdzają się dobrze w tylnonapędowych W212? Dla odmiany proszę o nieco opinii o oponkach tych bardziej znanych (i uznanych) marek.
- Jest według Waszych doświadczeń przewaga opon z certyfikacją Mercedesa MO?
- Na jakich rozmiarach jeździcie zimą? Jest sens stosowania opon 205/60R16? Letnie koła mają u mnie rozmiar 245/45R17. Macie doświadczenia z tak szerokimi oponami zimowymi?

Offline mialuka

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 8
  • Pomógł +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDD2122232A376534
    • Zobacz profil
  • Samochód: E 350 CDI 265 Avangarde Kombi
Odp: Opinie na temat Opon Zimowych
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Wrzesień 2016, 18:46 13s »
Mialem Nexen Winguard Sport w poprzednim aucie E220 Cdi Kombi. Mieszkam w Anglii ale bylem w Polsce ostatniej zimy i smialo moge polecic.

 

Reklamy nie są złe! Dzięki nim to miejsce w Internecie istnieje. Wyłącz oprogramowanie blokujące reklamy. Dzięki!