Forum Mercedes E-Klasa W212

Mercedes W212 - Forum techniczne => Na pomoc! Mam problem z... => Elektronika => Wątek zaczęty przez: 0okm w 09 Sierpień 2018, 13:31 56s

Tytuł: [C207] Rozmiar akumulator
Wiadomość wysłana przez: 0okm w 09 Sierpień 2018, 13:31 56s
Czy ktoś wie jaki maksymalnie rozmiar akumulatora wejdzie do C207 E350 CDI? Według strony Varty 80Ah (315 mm) a według Boscha i Centry 95Ah (353 mm). Z kolei fabrycznie po VIN wychodzi 80Ah.
Tytuł: Odp: [C207] Rozmiar akumulator
Wiadomość wysłana przez: W212 w 10 Sierpień 2018, 19:14 52s
Jeśli z VIN wychodzi 80Ah - kup dokładnie taki sam
Tytuł: Odp: [C207] Rozmiar akumulator
Wiadomość wysłana przez: 0okm w 11 Sierpień 2018, 13:13 25s
Po poprzednim samochodzie został mi właśnie taki AGM 95Ah, prawie nowy, stąd moje pytanie. Jeśli ktoś mógłby mi potwierdzić że wejdzie to bym po prostu nie zamawiał kolejnego tylko poczekał i wykorzystał to co już mam. No chyba że są jakieś przeciwwskazania technologiczne do wkładania mniejszych/większych akumulatorów?
Nie mogę go aktualnie przymierzyć osobiście, bo przechowuję go w innej części Polski. :)
Tytuł: Odp: [C207] Rozmiar akumulator
Wiadomość wysłana przez: Kajtek1 w 11 Sierpień 2018, 20:52 12s
Ja mam 110 Ah akumulator w mojej damie, ale to nie daje Ci gwarancji ze Twoja dama nie bedzie miala mniejszej polki.
Nie ma zadnych przeciwskazan co do wiekszej pojemnosci akumulatorow, wiec jedynie rozmiar bedzie limitem.
Tytuł: Odp: [C207] Rozmiar akumulator
Wiadomość wysłana przez: W212 w 11 Sierpień 2018, 22:39 50s
Większy akumulator może być częściej niedoładowany, szczególnie jeśli jeździsz często na krótkich odcinkach (mniej niż 15 km) - no ale cóż jeśli masz pozostałość to nie zagląda mu się w zęby jak to mówią ;-)
Tytuł: Odp: [C207] Rozmiar akumulator
Wiadomość wysłana przez: Remi w 12 Sierpień 2018, 08:46 36s
Kiedyś też tak nieśmiało sugerowałem, ale Noc stwierdził, że alternator w W212 to mógłby napędzić małą wieś i nie powinno być takiego problemu...
Ja faktycznie głównie robię bardzo małe odcinki i pewnie jak będę musiał wymienić akumulator to wstawię taki jaki był, bez kombinacji...