Autor Wątek: Kasowanie bledow i skanery  (Przeczytany 220 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kajtek1

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 35
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDDHF0EB7EA928505
    • Zobacz profil
  • Samochód: E250 Bluetec
Kasowanie bledow i skanery
« dnia: 15 Maj 2017, 19:08 13s »
Zgodnie z sugestia adma wstawiam tutaj temat o skanowaniu naszych aut.
Kupilem auto z bledem przeplywki P0101, ktory jest typowym bledem, niemniej moje skanery nie potrafia tego bledu wykasowac.
MaxiEcu pokazuje ten blad 2 razy, raz jako "permanent" i raz jako "pending" (dlaczego polski program uzywa angielszczyzny to odrebny temat).
Bluetooth uzywany z Torque Pro pokazuje tylko pojedynczy blad.
No wiec ten pending blad daje sie wyczyscic i CEL znika na jakis czas, tylko po to aby sie pojawic ponownie.
Samochod chodzi bezblednie, wiec przeplywka dziala. Przeprowadzilem sie ostatnio i ciagle moje plyny do czyszczenia sa w "jakims kartonie" wiec zwlekam z przemyciem przeplywki.
MaxiEcu popiera E class tylko do roku 2013 i nie maja programu do testowania modulu 651.901 ktory jest w moim aucie, ale ten blad powinien dac sie usunac kazdym skanerem, czy w roku 2014 dodano jakies zabezpieczenia?

Forum Mercedes E-Klasa W212

Kasowanie bledow i skanery
« dnia: 15 Maj 2017, 19:08 13s »

Offline noc

  • Global Moderator
  • Forumowicz
  • *****
  • Wiadomości: 132
  • Reputacja: +4/-0
  • Płeć: Mężczyzna
  • Naprawiam damy 40 lat Warszatat W-wa (22) 6626890
    • WDB1681331J939300
    • Zobacz profil
  • Samochód: W168 1,6
Odp: Kasowanie bledow i skanery
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Maj 2017, 21:09 45s »
Przeciętnie co dwa miesiące jest upgrade oprogramowania na Xentry-DAS.
Żadna f-ma podrabiająca skanery nie nadąży.Na ogół jest poślizg 3-5 lat.Bosch z KTS ma poślizg ~ roku i nie wszystko można zrobić.

Offline Kajtek1

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 35
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDDHF0EB7EA928505
    • Zobacz profil
  • Samochód: E250 Bluetec
Odp: Kasowanie bledow i skanery
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Maj 2017, 05:43 18s »
Ja rozumiem ze licencjonowany service bedzie mial wszystko o modelu ktory zszedl z tasmy montazowej wczoraj, ale blad przeplywki to nie jakas tam opcja  z ostatniego roku.
Inaczej mowiac, dlaczego moge wyczyscic "pending" a nie moge "permanent" ?
MaxiEcu nigdy nie odpowiedzialo na moje pytanie o update.

Offline Magicd

  • Nowicjusz
  • **
  • Wiadomości: 51
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Samochód: S212
Odp: Kasowanie bledow i skanery
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Maj 2017, 08:50 00s »
A z ciekawości - czy wie ktoś czy Xentry-DAS (rozumiem ze w pakiecie z SD) da się uruchomić na zwykłym laptopie?
Na allegro widuje zestawy SD za 2-5 tys. zł ale wszystkie z nich są od razu z preinstalowanym laptopem (zapewne laptop to właśnie 50-75% ceny całego zestawu).
Zastanawiam się czy nie było by opcji kupić samego multipleksera i oprogramowania które mógłbym zainstalować na swoim laptopie i w ten sposób mieć SD za ~1000 zł zamiast 2-5 tys. zł?

Dobrze było by mieć możliwość diagnostyki własnego samochodu w swoim własnym garażu... ale nie ukrywam, że płacić za taka możliwość do 5 tys. zł to nie bardzo mi się uśmiecha...

Są jakieś alternatywy zarazem skuteczne a wiele tańsze od zestawu SD?
Ostatnio kupiłem OBD2-BT - jeszcze nie testowałem co freeware z internetu są w stanie wyciągnąć (ale za jakiś czas przetestuje).

Offline sewan

  • Global Moderator
  • Twórca
  • *****
  • Wiadomości: 314
  • Reputacja: +19/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Samochód: S212 350CDI 4Matic
Odp: Kasowanie bledow i skanery
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Maj 2017, 09:42 12s »
C3 wymaga portu szeregowego w laptopie, dlatego sprzedawany jest najczęściej z laptopem D620/630.
C4 v.2 czyli SD Connect łączy się po LAN/WIFI więc może to być każdy laptop z procesorem Intela.
Pamiętaj jednak, że SD to kompletny system, łącznie z predefiniowanym operacyjnym a nie program instalowany na dowolnym windowsie. Więc laptop z zainstalowanym SD ma swoje ograniczenia użytkowe.
Poza tym wsparcie multipleksera C3 zakończyło się na roku 2013. Nowszych modeli tym już nie zdiagnozujesz.

Offline Magicd

  • Nowicjusz
  • **
  • Wiadomości: 51
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Samochód: S212
Odp: Kasowanie bledow i skanery
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Maj 2017, 10:27 13s »
Pamiętaj jednak, że SD to kompletny system, łącznie z predefiniowanym operacyjnym a nie program instalowany na dowolnym windowsie. Poza tym wsparcie multipleksera C3 zakończyło się na roku 2013. Nowszych modeli tym już nie zdiagnozujesz.

Idealnym zatem rozwiązaniem było by stworzenie maszyny wirtualnej z tym systemem i uruchamianie jej na zwykłym windowsie - żadnych ograniczeń, pełna funkcjonalność (2 systemy na 1 hoście).
A port RS232 ma wiele laptopów (są też tanie przejściówki RS232-USB za 10-100 zł dla tych co akurat portu szeregowego nie mają) :)
Ale już widzę, że multiplekser C4 to już nie jest tania zabawka... liczyłem, że C3 był by w pełni wystarczający...

Offline sewan

  • Global Moderator
  • Twórca
  • *****
  • Wiadomości: 314
  • Reputacja: +19/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Samochód: S212 350CDI 4Matic
Odp: Kasowanie bledow i skanery
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Maj 2017, 10:38 30s »
Przejściówki RS na USB nie działają z multiplekserem. Niektórym dawało się uruchomić RS na PCMCIA, ale to też nie działa stabilnie.
Co do wirtualki to rozwiązanie działa jak najbardziej, ale musi być dość mocny laptop z dużym RAMem.
Niemniej rozwiązanie z D630 jest najwygodniejsze - takiego laptopa nie szkoda do diagnozowania samochodu a zawsze się gdzieś walnie, ubrudzi itd. Poza tym dużą zaletą jest możliwość wymiany dysku w 5 sekund (dosłownie), a ludzie, którzy wiedzą o co chodzi mają kilka dysków z kilkoma wersjami SD, bo wiele rzeczy da się zrobić na starszych a na nowszych już nie.

Offline Kajtek1

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 35
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDDHF0EB7EA928505
    • Zobacz profil
  • Samochód: E250 Bluetec
Odp: Kasowanie bledow i skanery
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Maj 2017, 16:53 49s »
Dobra wiadomosc = MaxiEcu odpowiedzialo z pytaniem o moj VIN, obiecujac prace na update.
Moj przyjaciel kupil C4 i nie bedac czarodziejem komputerowym mial cala serie klopotow zanim mu to zaczelo chodzic.
Po pierwsze musial wyslac HD z C4 do faceta  ktory mu zainstalowal programy. To ciagle nie dzialalo jak to zmontowal w domu.
W koncu pozwolil facetowi wejsc na jego komputer przez internet i w koncu to zaczelo chodzic.
Ciagle widzac jak program dziala - musisz byc dobry w operowaniu software aby to uzywac. Do tego wiele komand w j. angielskim jest tlumaczone bezposrednio z niemieckiego, co stwarza zargon tak jak angileszczyzna uzywana w Polsce.
Mam znajomego ktory jest niezaleznym technikiem Mercedes-Benz i ma on skaner za ktory zaplacil ok $3000. To mu ladnie chodzi i szczena mi opadla jak zrobil mi symulowany test kompresji cylindrow.
Przez mierzenie poboru pradu na starterze - w ciagu kilju sekund computer podal mi szczelnosc kazdego cylindra.
Zla wiadomosc to menu wyzszego stopnia pokazywalo sie po niemiecku.
Technik jest Iranczykiem i wlada 4 jezykami, ja jestem dobry w 3, ale zaden z nas nie znal niemieckiego.

Offline noc

  • Global Moderator
  • Forumowicz
  • *****
  • Wiadomości: 132
  • Reputacja: +4/-0
  • Płeć: Mężczyzna
  • Naprawiam damy 40 lat Warszatat W-wa (22) 6626890
    • WDB1681331J939300
    • Zobacz profil
  • Samochód: W168 1,6
Odp: Kasowanie bledow i skanery
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Maj 2017, 19:37 19s »
Jak napisał Kolega na W212 potrzebny laptop z systemem Xentry-DAS i głowicą (multiplexerem) C4 Connect.W warsztacie mam SD ori (walizkę) T23 na NT4 z oprogramowaniem z 2004 i 2007 roku.Używam b. często.Mam oczywiscie i 03/2017.
Mam na zbyciu teraz Dell 630 na C4 03/2016 w pełni ustawiony.Z Vediamo, DTS i generatorami.Testowany przez 9 miesięcy.03/2017 będzie następny.

Offline Kajtek1

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 35
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDDHF0EB7EA928505
    • Zobacz profil
  • Samochód: E250 Bluetec
Odp: Kasowanie bledow i skanery
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Maj 2017, 17:30 21s »
MaxiEcu napisalo ze bedzie dzisiaj update na "mercedes E-class [w212]  kod silnika 651.924 2.1 Delphi"
Nie widze tego jeszcze na ich stronie, ale to dobra oznaka.
Moj klopot polega na tym ze laptop ktorego uzywam z ME ma internet tylko na kablu, wiec musze jechac z garazu dookola domu, gdzie przez okno moge kabel pociaganac
Toughbook ktory kupilem specjalnie do skanera kosztowal mnie odpowiednik 100 zl.
Co do bledow, to dowiedzialem sie troche wiecej, ale ciagle bez dokladnego wyjasnienia.
ME pokazywalo mi P0101 blad 3 razy na roznych poziomach. Poniewaz kazdy skaner uzywa innego zargonu, - to jest moja interpretacja.
1- biezacy
2- tymczasowy
3-historyczny.
Blad na poziomie 1 i 2 moze byc wykasowany przez skaner, ale poziom 3 musi byc potwierdzony przez komputer samochodu zanim zniknie sam, albo da sie wykasowac.
Komputer samochodu testuje sensory przy kazdym uruchomieniu i podczas gdy drugorzedne sensory musza dac blad kilka razy aby zaswiecic CEL, wazne sensory jak przeplywka swieci lampka od razu.
Tak przynajmniej wyglada z mojego rozeznania.
« Ostatnia zmiana: 19 Maj 2017, 17:36 46s wysłana przez Kajtek1 »

Offline noc

  • Global Moderator
  • Forumowicz
  • *****
  • Wiadomości: 132
  • Reputacja: +4/-0
  • Płeć: Mężczyzna
  • Naprawiam damy 40 lat Warszatat W-wa (22) 6626890
    • WDB1681331J939300
    • Zobacz profil
  • Samochód: W168 1,6
Odp: Kasowanie bledow i skanery
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Maj 2017, 21:04 10s »
Bardzo ambitny system OBD2 obsługujący Mercedes-Benz do 2011 r.Cena przyzwoita 450zł.
Jak w sam raz żeby tanio zwalić coś w damie za 100tys.
Nie lepiej podłączyć od razu 240 volt.Wtedy sama wszystko wyśpiewa.
Ja zacieram ręce.Bedzie co naprawiać.
http://www.w203.pl/oprogramowanie-ecu-z-niemiec-w-Mercedes-Benz-problemy-vt20877.html#p198319

Offline Kajtek1

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 35
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDDHF0EB7EA928505
    • Zobacz profil
  • Samochód: E250 Bluetec
Odp: Kasowanie bledow i skanery
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Maj 2017, 21:14 37s »
Wyglada noc, ze przed czyms ostrzegasz, ale nie moge doczytac przed czym?
Na tamtym forum nigdy nie podano jakie skanery uzywal warsztat, jedynie ze "od Yanosika"
Ja bym wywnioskowal ze tamten warsztat ma takie same skanery jak Twoj z polaczeniem do Niemiec?
Moze znasz warsztat o ktorym mowa?

Offline noc

  • Global Moderator
  • Forumowicz
  • *****
  • Wiadomości: 132
  • Reputacja: +4/-0
  • Płeć: Mężczyzna
  • Naprawiam damy 40 lat Warszatat W-wa (22) 6626890
    • WDB1681331J939300
    • Zobacz profil
  • Samochód: W168 1,6
Odp: Kasowanie bledow i skanery
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Maj 2017, 09:34 09s »
Nie znam tego warsztatu.Pisałem o skanerze użytym przez forumowicza.
Pracuję na różnym sprzęcie.Zanim doszedłem do kilku SD i KTS przeszedłem gehennę z różnymi cudownymi skanerami.Mam ich kilka pudeł.
Nie policzę ile razy d... ratowano mi w znajomych ASO po włączeniu wynalazku nie tylko w Mercedes-Benz.
Kto się sparzył na zimne dmucha i innych ostrzega.

Offline Kajtek1

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 35
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDDHF0EB7EA928505
    • Zobacz profil
  • Samochód: E250 Bluetec
Odp: Kasowanie bledow i skanery
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Maj 2017, 16:00 01s »
Jeszcze raz - nie widze aby tam napisano jaki skaner byl uzyty, jedynie ze laczyl sie z Niemcami.
"Starzy hamerykanie" mowia ze o prawdziwym profesjonalizmie nie swiadczy brak bledow, bo kazdy je kiedys zrobi, ale jak sie bledy poprawia.
Wyszlo ze ja bylem pierwszym ktory uzyl MaxiEcu na 7Gtronic.
Nawet nie majac potrzeby- bawilem sie w ustawiane lewarka biegow. Gdy ME wyzerowal mi oryginalna pamiec, program na sychronizacje mial blad i nie dzialal.
Samochod stal martwy na podjezdzie przez tydzien gdy ja wymienialem emaile z ME.
Po tygodniu ME mial update i samochod zaczal znowu jezdzic.
Personalnie jestem zafascynowany sukcesem Mari, jako ze jest to naprawde dobry skaner za psie pieniadze i nie tylko dziala na kazdym komputerze, ale daje darmowe update bez obawy o virusy.
Nawet myslalem aby zostac dystrybutorem ME na Hameryke, ale wyszlo ze Mari jest "ofiara wlasnego sukcesu" i jest zbyt zajety aby odpowiadac na korespondenje.
W sumie zakupilem ME w Automotohit, gdzie mialem wspaniala komunikacje.

Dodano: [time]23 Maj 2017, 01:25 51s[/time]

Zaladowalem update MaxiEcu i teraz pokazuje moj rocznik w menu silnika.
Ciagle czekam na nowa przeplywke aby przetestowac to razem na samochodzie, ale dla rodakow
« Ostatnia zmiana: 23 Maj 2017, 01:26 51s wysłana przez Kajtek1 »

Forum Mercedes E-Klasa W212

Odp: Kasowanie bledow i skanery
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Maj 2017, 16:00 01s »