Autor Wątek: Komputer diagnostyczny  (Przeczytany 885 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Caporeira

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja: +0/-0
    • Zobacz profil
Komputer diagnostyczny
« dnia: 09 Wrzesień 2017, 10:03 31s »
Witam,
Jaki model komputera diagnostycznego używa ASO i ile kosztuje ?

TAPATALK


Forum Mercedes E-Klasa W212

Komputer diagnostyczny
« dnia: 09 Wrzesień 2017, 10:03 31s »

Offline sewan

  • Global Moderator
  • Twórca
  • *****
  • Wiadomości: 393
  • Reputacja: +21/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Samochód: S212 350CDI 4Matic
Odp: Komputer diagnostyczny
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Wrzesień 2017, 10:38 33s »
Star Diagnosis, w zależności od wersji od 10 do 40 tysięcy PLN.

Offline Kajtek1

  • Forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 167
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDDHF0EB7EA928505
    • Zobacz profil
  • Samochód: E250 Bluetec
Odp: Komputer diagnostyczny
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Wrzesień 2017, 04:41 26s »
Star Diagnosis, w zależności od wersji od 10 do 40 tysięcy PLN.

Ponoc do tego dochodzi roczny abonament, ktory tez nie jest tani?
W/g MaxiEcu, wiekszosc prywatnych warsztatow w Polsce uzywa ich systemow, ktore dzialaja na wszystkie marki.

Offline gosdarek

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 44
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Samochód: w212 220 CDI
Odp: Komputer diagnostyczny
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Wrzesień 2017, 10:17 07s »
Witam
A mozna SD wylaczyc wypalanie dpf. Chodzi mi oto iz sam wytbe dpf zespawam pusta puche i czy jest mozliwosc z sd wylaczenie tego jak by tego nigdy nie bylo
Dzieki za odp i pozdrawiam

Offline Magicd

  • Forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 108
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Samochód: S212 2010 CDI 220 BE OM651
Odp: Komputer diagnostyczny
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Wrzesień 2017, 14:00 09s »
Mało na temat (offtop) ale zapytam - przy jakich przebiegach pada Wam DPF, że chcecie usuwać?
Ja miałem S204 CDI 200 i mając 8 lat i 180 tys. przebiegu DPF nie miał żadnych problemów.
Mam S212 CDI 220 i mając 7 lat i 195 tys. przebiegu również żadnych problemów z DPFem.

Offline Remi

  • Forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 112
  • Reputacja: +0/-0
    • Zobacz profil
Odp: Komputer diagnostyczny
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Wrzesień 2017, 22:18 01s »
@gosdarek - nie chodzi o samo wypalanie, tam wchodzi w grę odczyt kilku czujników, żeby hulało to trzeba poza wycięciem fizycznie wrzucić emulację pracy DPF-a...

Offline noc

  • Global Moderator
  • Forumowicz
  • *****
  • Wiadomości: 231
  • Reputacja: +10/-0
  • Płeć: Mężczyzna
  • Naprawiam damy 41 lat Warszatat W-wa (22) 6626890
    • WDB1681331J939300
    • Zobacz profil
  • Samochód: W168 1,6
Odp: Komputer diagnostyczny
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Wrzesień 2017, 10:25 01s »
Witam
A mozna SD wylaczyc wypalanie dpf. Chodzi mi oto iz sam wytbe dpf zespawam pusta puche i czy jest mozliwosc z sd wylaczenie tego jak by tego nigdy nie bylo
Dzieki za odp i pozdrawiam

Oprócz SD trzeba mieć generator haseł specjalnych FDOK lub na Vediamo zmieniać kodowanie.

Offline gosdarek

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 44
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Samochód: w212 220 CDI
Odp: Komputer diagnostyczny
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Wrzesień 2017, 13:56 44s »
Witaj
Mam SD z Vediamo ale Vediamo to dla mnie czarna magia bo nawetnie wiem jak go uruchomic a nie moge znalesc ani linkow ani zadnych filmow na yt na temat tego szoszona. Szkoda ze nikt nie mieszka w okolicach Gloucester w uk bo bym podjechal z dobrym flakonem.

Offline Caporeira

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja: +0/-0
    • Zobacz profil
Odp: Komputer diagnostyczny
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Wrzesień 2017, 10:49 41s »
Star Diagnosis, w zależności od wersji od 10 do 40 tysięcy PLN.

Ponoc do tego dochodzi roczny abonament, ktory tez nie jest tani?
W/g MaxiEcu, wiekszosc prywatnych warsztatow w Polsce uzywa ich systemow, ktore dzialaja na wszystkie marki.
A czy w MaxiEcu można adoptować sterowniki ?

TAPATALK


Offline noc

  • Global Moderator
  • Forumowicz
  • *****
  • Wiadomości: 231
  • Reputacja: +10/-0
  • Płeć: Mężczyzna
  • Naprawiam damy 41 lat Warszatat W-wa (22) 6626890
    • WDB1681331J939300
    • Zobacz profil
  • Samochód: W168 1,6
Odp: Komputer diagnostyczny
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Wrzesień 2017, 16:31 45s »
O ich f-mie dowiedziałem się rok temu.Nigdy tego urządzenia nie widziałem na oczy, a bywam w ~ setce  znajomych warsztatów w W-wie i okolicy.

Offline Kajtek1

  • Forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 167
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDDHF0EB7EA928505
    • Zobacz profil
  • Samochód: E250 Bluetec
Odp: Komputer diagnostyczny
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Wrzesień 2017, 01:48 19s »
Star Diagnosis, w zależności od wersji od 10 do 40 tysięcy PLN.

Ponoc do tego dochodzi roczny abonament, ktory tez nie jest tani?
W/g MaxiEcu, wiekszosc prywatnych warsztatow w Polsce uzywa ich systemow, ktore dzialaja na wszystkie marki.
A czy w MaxiEcu można adoptować sterowniki ?

TAPATALK
Ich strona dosc dokladnie podaje jakie moduly program operuje. W moim przypadku dorobili mi takze program na zyczenie,  i po czekaniu ok tygodnia pojawil sie program na moj rocznik 2014.
Oczywiscie MaxiEcu to firma robiaca skanery na dziesiatki marek i Mercedes nie musi byc ich oczkiem w glowie.
Ciagle wg mnie za bardzo male pieniadze naprawde dzialajacy skaner z dzialajaca pomoca techniczna.
Jak czytam na forach USA o ludziach wydajacych $1000 na skaner ktory dziala tylko z 2 wersjami laptopow i aby zadzialal musisz Chinczykowi umozliwic mozlosc wejscia na Twoj komputer via internet, to troche wlosy na glowie staja.

Offline noc

  • Global Moderator
  • Forumowicz
  • *****
  • Wiadomości: 231
  • Reputacja: +10/-0
  • Płeć: Mężczyzna
  • Naprawiam damy 41 lat Warszatat W-wa (22) 6626890
    • WDB1681331J939300
    • Zobacz profil
  • Samochód: W168 1,6
Odp: Komputer diagnostyczny
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Wrzesień 2017, 14:57 37s »
Nieprawdą jest, że SD kosztuje ~ 1000$.Jego cena od 400$ do 200 tys.euro w zależności od możliwości i wielkości bibliotek danych.Droższego nie widziałem, ale może są.
Tu przykład 16 DVD za 10.000$ :   http://www.ebay.com/itm/MERCEDES-BENZ-XENTRY-CONNECT-CONTROL-SOFTWARE-STAR-DIAGNOSIS-SOFTWARE-NEW-/263180674666?hash=item3d46ca666a:g:BlAAAOSwOgdY0wby
Nieprawdą jest, że tylko dwa laptopy.IBM T30 oraz Dell D630 to laptopy z obudowami aluminiowymi bardzo wytrzymałe i niezawodne w ciężkich warunkach warsztatowych.Jeszcze nie dawno Legia Cudzoziemska używała IBM T30 do sterowania rakiet.
Mam SD na T30, Dell 630, HP8740.Umiem zamontować na każdym laptopie czy kompie który spełni minimalne warunki bez względu na markę.Sam opracowuję programy pod wymagania warsztatu.
Co do Maxecu pochodziłem tu i tam i bardzo mało tego w kraju.Opinie zgodne.Dobry do wszystkiego dla początkujących.Można czytać, kasować, obserwować niewiele można zrobić.Spóźniony z wejściem na rynek już nasycony przez innych.Na forum MHH AUTO ktoś porównywał jego możliwości z SD i wyszło
niewiele.Spóźniony podobno z aktualnościami o ~ 2 lata.Jednym słowem do garażu tak do warsztatu nie.Najtańsza SD na C4 z nowym oprogramowaniem to ~ 700$.Jeżeli poprawi się oprogramowanie to powstanie urządzenie lepsze od fabrycznych w ASO za tysiące euro.
Czy na Maxecu można programować? Na pewno wpisze się numery wtrysków lub składane lusterka.
Zmian dat i zerowania sterowników nie przewiduję za tą cenę.O pełnym grzebaniu w danych konstrukcyjnych nie ma co mażyć.Do tego potrzebne biblioteki danych i uprawnienia.

Może nic nie przeinaczyłem.A jeżeli to wybaczcie.

Offline Kajtek1

  • Forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 167
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDDHF0EB7EA928505
    • Zobacz profil
  • Samochód: E250 Bluetec
Odp: Komputer diagnostyczny
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Październik 2017, 02:22 49s »
http://www.benzworld.org/forums/w211-e-class/2838009-nervous-about-buying-star-diagnostics-china.html
Tu jest opis zakupu i uruchamiania C4.
ScrapingScrap to Anglik, ktory pracowal kilka lat w Niemczech. Widze go na Mercedes-Benz forum od wielu lat i bardzo pozytywny charakter.
Ten facio jest fachura w elektronice i koncowy sukces kosztowal go troche frustracji.
Moj lokalny znajomy kupil C4 z laptopem takze. Majac lekarskie wyksztalcenie ten projekt przysporzyl go o wiele nieprzespanych nocy.
Dla mnie wydanie pieniedzy na C4 nie jest problemem, ale wole spedzac czas na przyjemniejszych rzeczach niz domniemywac co ci palacy trawke programerzy mieli na mysli. Juz nie mowiac ze hackerska maszyna stawia wiele legalnych znakow zapytania.
Dodatkowo mam znajomego fachowca z SD, ktory mieszka tylko 400 kilometrow odemnie I nie ma probemu zajechania do Vegas ze 2 razy w roku.
Ostatnio jak nie moglem wykasowac bledu przeplywki to zaplacilem dealerowi $150 za diagnoze i poprawke.
Technik zadzwonil mi ze wtyczka miala zly kontakt. Wyciagalem ta wtyczke zmieniajac 3 przeplywki kilka razy i jestem pewien ze to nie ona byla problemem. ....
W miedzyczasie fachowcy MaxiEcu pracuja nad logami ktore im przeslalem o brakach rozpoznawania modulow na W212.
Dali sobie rade z probemami w przeszlosci wiec i teraz pokladam w nich nadzieje.
« Ostatnia zmiana: 02 Październik 2017, 02:30 41s wysłana przez Kajtek1 »

Offline gosdarek

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 44
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Samochód: w212 220 CDI
Odp: Komputer diagnostyczny
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Listopad 2017, 20:42 47s »
Witam
Znalazłem do SD takie coś jak. DTS Monaco (kupiłem chinczyka C4 Z Lapkiem) i teraz jest aktualizacja wlasnie do tego programu
Bawił sie moze ktoś tym i może sie ktos o tym wypowiedzieć czy dla zwyklego kowalskiego bedzie to potrzene jak kupie to chetnie zrobie klona i podeśle dla forumiczów
Dzieki i pozdrawiam

Offline noc

  • Global Moderator
  • Forumowicz
  • *****
  • Wiadomości: 231
  • Reputacja: +10/-0
  • Płeć: Mężczyzna
  • Naprawiam damy 41 lat Warszatat W-wa (22) 6626890
    • WDB1681331J939300
    • Zobacz profil
  • Samochód: W168 1,6
Odp: Komputer diagnostyczny
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Grudzień 2017, 11:45 38s »
DTS Monaco to najnowszy program Mercedes-Benz.Zastąpi niedługo DAS-XENTRY i Vediamo.Dla amatorów i małych warsztatów jest niepotrzebny.Jego obsługa jest skomplikowana i wymaga doskonałej znajomości nomenklatury Mercedes-Benz i języka technicznego.Przeciętny diagnosta za pomoca tego oprogramowania wiecej popsuje niż naprawi.Osobiście próbowałem, ale na razie odpuściłem.Program nieznany wymaga skupienia, a na warsztacie klient, mechanik z problemem, telefony, dostawy i nie ma jak.Na pewno nie raz jeszcze podejdę do nauki.

Offline gosdarek

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 44
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Samochód: w212 220 CDI
Odp: Komputer diagnostyczny
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Grudzień 2017, 13:28 32s »
Czyli dla mnie czarna magia wiec narazie nie bede zamawial ani zaglebial sie w temacie

Dodano: 03 Grudzień 2017, 13:28 43s
Dzieki wielkie kolego

Online Tomek0910

  • Nowicjusz
  • **
  • Wiadomości: 86
  • Reputacja: +1/-0
    • Zobacz profil
Odp: Komputer diagnostyczny
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Grudzień 2017, 14:48 28s »
DTS Monaco nie zastąpi ani DASa ani XENTRY (Xentry zastapił DAS w 2009r.)  i nigdy nie bedzie używany przez serwisy Mercedesa.
Monaco zastąpiło kilka lat temu Vediamo i jest używany w fabrykach mercedes na liniach produkcyjnych i w działach badawczo-rozwojowych.

Offline noc

  • Global Moderator
  • Forumowicz
  • *****
  • Wiadomości: 231
  • Reputacja: +10/-0
  • Płeć: Mężczyzna
  • Naprawiam damy 41 lat Warszatat W-wa (22) 6626890
    • WDB1681331J939300
    • Zobacz profil
  • Samochód: W168 1,6
Odp: Komputer diagnostyczny
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Grudzień 2017, 11:37 23s »
W znajomym ASO mają mieć oficjalnie Monaco w pierwszym kwartale 2018 więc chyba jednak zastąpi.

Forum Mercedes E-Klasa W212

Odp: Komputer diagnostyczny
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Grudzień 2017, 11:37 23s »