Autor Wątek: Problem z ładowaniem akumulatora - dziwne ładowanie.  (Przeczytany 558 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bojar

  • Nowicjusz
  • **
  • Wiadomości: 59
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDD
    • Zobacz profil
  • Samochód: W212 350cgi amg
Problem z ładowaniem akumulatora - dziwne ładowanie.
« dnia: 06 Czerwiec 2018, 16:40 55s »
Witajcie, potrzebuję pomocy, szczególnie kogoś, kto się spotkał z takim problemem.

Zauważyłem u siebie ostatnio problem przy diagnostyce termostatu (był uszkodzony), na kompie diagn. był błąd "zbyt niskie napięcie" - patrzę, na postoju poniżej 12V miał aku.

Podejrzenie padło na akumulator, że już słaby. Ale, że na cb-radiu wyświetla mi napięcie, to zacząłem obserwować, patrzę, a tam czasem jest 14,5V, a czasem 12,5!
Myślałem, że może uszkodzony akumulator powoduje taki cyrk z ładowaniem, podmieniłem aku, ale problem ten sam.
No więc, co, pewnie regulator napięcia? WYMIENIONY! I... niestety nic się z ładowaniem nie zmieniło...
No więc dawać alternator do regeneracji... dziś dzwonią z regeneracji - ALTERNATOR SPRAWNY! Na pewno sprawny, sprawdzany, być może coś jest nie tak z komputerem, który steruje jakie napięcie ma iść na akumulator...

Ma ktoś pomysł co za to odpowiada, jak to ugryźć...???

Ciekawe jest to, że jak odpalę auto, to ładowanie lux- 14,5V... wciskam "D", ruszam... i jak zimny silnik, to chwilowo ładowanie dobre zostaje, ale po kilku km, spada na 12,5 i tak zostaje... aż do zatrzymania i otwarcia drzwi... żebyście zobaczyli moje dziwienie, jak się zatrzymuję, widzę na cb-radiu 12,5V, lecę po miernik, podłączam do aku... a tam 13,5V :D patrzę na cb-radio... 13,5V :D

Poprosiłem Żonę, wsiadła, ruszyła, zatrzymała się, podpiąłem miernik... 12,5V...

Pomóżcie co z tym zrobić...

Forum Mercedes E-Klasa W212

Problem z ładowaniem akumulatora - dziwne ładowanie.
« dnia: 06 Czerwiec 2018, 16:40 55s »

Offline piotrasta

  • Nowicjusz
  • **
  • Wiadomości: 75
  • Reputacja: +0/-0
    • WDD2120051A264300
    • Zobacz profil
Odp: Problem z ładowaniem akumulatora - dziwne ładowanie.
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Czerwiec 2018, 17:01 17s »
pasek?

Offline Bojar

  • Nowicjusz
  • **
  • Wiadomości: 59
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDD
    • Zobacz profil
  • Samochód: W212 350cgi amg
Odp: Problem z ładowaniem akumulatora - dziwne ładowanie.
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Czerwiec 2018, 17:37 55s »
Ale że jak? Że niby coś się z paskiem dzieje jak się otworzy drzwi? :)

Offline Kajtek1

  • Twórca
  • ****
  • Wiadomości: 414
  • Reputacja: +2/-17
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDDHF0EB7EA928505
    • Zobacz profil
  • Samochód: E250 Bluetec
Odp: Problem z ładowaniem akumulatora - dziwne ładowanie.
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Czerwiec 2018, 20:53 38s »
Takie skoki napiecia to albo zawieszajace sie szczotki alternatora, albo wadliwy regulator napiecia.
Szczotek chyba oddzielnie nie dostaniesz, wiec i tak caly regulator musisz wymienic.
Jaki przebieg?

Offline rafal11

  • Nowicjusz
  • **
  • Wiadomości: 58
  • Reputacja: +1/-1
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Samochód: s212 220cdi 4Matic AMG
Odp: Problem z ładowaniem akumulatora - dziwne ładowanie.
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Czerwiec 2018, 21:07 06s »
Kajtus, czytasz to co pisze autor???
Przecież napisał że alternator sprawdzał mu zakład i jest na pewno ok a regulator kupił nowy...

Offline Kajtek1

  • Twórca
  • ****
  • Wiadomości: 414
  • Reputacja: +2/-17
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDDHF0EB7EA928505
    • Zobacz profil
  • Samochód: E250 Bluetec
Odp: Problem z ładowaniem akumulatora - dziwne ładowanie.
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Czerwiec 2018, 22:01 25s »
Kajtus, czytasz to co pisze autor???
Przecież napisał że alternator sprawdzał mu zakład i jest na pewno ok a regulator kupił nowy...
Co to zmienia w diagnozie?
Inna sprawa ze sprawdzanie na radiu moze dawac dodatkowy blad.
Ja bym obserwowal napiecie na desce rozdzielczej
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwiec 2018, 22:27 22s wysłana przez Kajtek1 »

Offline Bojar

  • Nowicjusz
  • **
  • Wiadomości: 59
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDD
    • Zobacz profil
  • Samochód: W212 350cgi amg
Odp: Problem z ładowaniem akumulatora - dziwne ładowanie.
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Czerwiec 2018, 08:17 13s »
Przebieg 99 tys., alternator sprawdzany, wszystko z nim ok, regulator nowy...

Dodano: 07 Czerwiec 2018, 08:18 52s
Sprawdzałem nie tylko na radiu, ale też miernikiem na klemach, ale jest to utrudnione bo napięcie spada tylko w trakcie jazdy, a po zatrzymaniu i otwarciu drzwi podnosi się...

Offline Magicd

  • Forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 150
  • Reputacja: +3/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Samochód: S212 2010 CDI 220 BE OM651
Odp: Problem z ładowaniem akumulatora - dziwne ładowanie.
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Czerwiec 2018, 08:31 05s »
Kiedyś na forum zadawałem to samo pytanie co ty :)
Od tego czasu zrobiłem 50 tys. km i wszystko działa idealnie.
Ten samochód ma jakiś system odciążania silnika i inteligentnego ładowania akumulatora.

Odpalisz silnik i alternator daje mu się rozkręcić bez dodatkowego obciążenia (napięcie w granicach 12.5V).
Po chwili wchodzi napięcie na 14.4V.
Jeśli wrzucę D/R i zacznę ruszać to nagle napięcie znów spada na 12.3-12.5V (alternator ponownie się rozłącza by 100% mocy silnika było dostępne na przyspieszanie).
Po chwili jazdy (kilka sekund bez gwałtownego przyspieszania) znów napięcie wraca na 14.4V.
Podczas hamowania silnikiem dodatkowo obserwuje, że napięcie dochodzi nawet do 15.1V (najwyraźniej samochód chce odzyskiwać energię kinetyczną przy hamowaniu i ładuje akumulator "ile wlezie").

Żadnych problemów z odpalaniem nie mam, wszystko działa jak należy :)
Też martwiłem się tymi skokami napięcia bo nie miałem wcześniej tak zaawansowanego technologicznie samochodu.

Offline sewan

  • Global Moderator
  • Twórca
  • *****
  • Wiadomości: 462
  • Reputacja: +23/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Samochód: S212 350CDI 4Matic
Odp: Problem z ładowaniem akumulatora - dziwne ładowanie.
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Czerwiec 2018, 09:36 08s »
Dokładnie tak jest, na SD można wykonać specjalny test alternatora pod tym kątem (trwa z 15 minut).

Offline Bojar

  • Nowicjusz
  • **
  • Wiadomości: 59
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDD
    • Zobacz profil
  • Samochód: W212 350cgi amg
Odp: Problem z ładowaniem akumulatora - dziwne ładowanie.
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Czerwiec 2018, 09:57 06s »
OK, rozumiem, ale czemu zatem mi akumulator rozładowuje i jest takie niskie napięcie w stanie spoczynku, poniżej 12V? Akumulator już padł i nie trzyma? Po 8 latach może tak być... dziwne jednak, że u mnie jak jeżdżę, to cały czas patrzę na napięcie i w czasie jazdy nic, wcale nie podskakuje powyżej 12,5, a przecież aku po odpaleniu wymaga doładowania...

Offline Magicd

  • Forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 150
  • Reputacja: +3/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Samochód: S212 2010 CDI 220 BE OM651
Odp: Problem z ładowaniem akumulatora - dziwne ładowanie.
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Czerwiec 2018, 10:53 50s »
Napięcie na postoju 12.5V na wyłączonym ładowaniu to jest OK.
Akumulator naładowany na 100% i odłączony od wszelkiego obciążenia powinien mieć 12.8V (świeżo po ładowaniu akumulator na półce i sprawdzasz go miernikiem).

Jeśli akumulator po przekręceniu kluczyka ma 12.5V to jest pełen.
Ten spadek napięcia o 0.3V to obciążenie systemów samochodu - komputery, wyświetlacze i wszelkie moduły obniżają napięcie.
Jeśli masz pełen akumulator to możliwe, że samochód go nie ładuje bo po co?
Nalewanie wody do pełnej szklanki skończy się rozlaniem wody.
Przeładowywanie akumulatora skończy się spłynięciem substancji czynnych z płytek akumulatora i jego nieodwracalnym uszkodzeniem.
Przeładowywanie akumulatora to też gazowanie - zamiana elektrolitu w wodór i tlen oraz dodatkowo parowanie (ubywa ci elektrolitu).

Poproś kogoś o sprawdzanie napięcia przy rozruchu.
Jeśli po przekręceniu kluczyka masz powyżej 12.0V na akumulatorze - jest OK.
Jeśli kręcąc rozrusznikiem masz powyżej 10.5V - jest OK.

Jak będziesz miał niższe odczyty to wtedy zacznij się martwić akumulatorem czy alternatorem.

Offline Bojar

  • Nowicjusz
  • **
  • Wiadomości: 59
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDD
    • Zobacz profil
  • Samochód: W212 350cgi amg
Odp: Problem z ładowaniem akumulatora - dziwne ładowanie.
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Czerwiec 2018, 14:52 35s »
OK, dziękuję wszystkim za opinie.

Zdecydowałem się na wymianę aku, bo w stanie spoczynku, zaraz po wyłączeniu silnika miał poniżej 12V, a przy odpalaniu 10,1V. Zobaczymy jak będzie na nowym aku.

Offline BiBi

  • Nowicjusz
  • **
  • Wiadomości: 57
  • Reputacja: +2/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Samochód: W212
Odp: Problem z ładowaniem akumulatora - dziwne ładowanie.
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Czerwiec 2018, 16:35 25s »
A to nie jest czasem wina tego ich systemu Blueefficiency i jego zarządzanie energią ?:)
U mnie też co chwile pokazuje od 12 do ponad 14v . I nic się nie dzieje .
Podczas odpalania też mam kolo 10

Tu za stroną Mercedes-Benz
 "Układ zarządzania alternatorem pozwala odzyskiwać energię hamowania. Dzięki niemu zmniejsza się zapotrzebowanie na moc dostarczaną przez alternator, a tym samym ilość zużywanego paliwa.

Podstawowym elementem tego układu jest czujnik, nieprzerwanie mierzący parametry akumulatora, takie jak natężenie prądu, napięcie i temperatura. Dane te wykorzystywane są do wydajnego wytwarzania, inteligentnego rozprowadzania i usprawnionego gromadzenia energii."

Offline Kajtek1

  • Twórca
  • ****
  • Wiadomości: 414
  • Reputacja: +2/-17
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDDHF0EB7EA928505
    • Zobacz profil
  • Samochód: E250 Bluetec
Odp: Problem z ładowaniem akumulatora - dziwne ładowanie.
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Czerwiec 2018, 21:13 22s »
Masz link do tej strony?
Znow sie musze uczyc czegos nowego o moim samochodzie  :-[

Offline BiBi

  • Nowicjusz
  • **
  • Wiadomości: 57
  • Reputacja: +2/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Samochód: W212
Odp: Problem z ładowaniem akumulatora - dziwne ładowanie.
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Czerwiec 2018, 23:46 18s »
Tu masz ale akurat dotyczy to sprintera i viano.
Miałem gdzieś o w212 ale zaginęło

https://www.mercedes-benz.pl/content/poland/mpc/mpc_poland_website/pl/home_mpc/van/home/vans_world/blueefficiency.html

Offline Bojar

  • Nowicjusz
  • **
  • Wiadomości: 59
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • WDD
    • Zobacz profil
  • Samochód: W212 350cgi amg
Odp: Problem z ładowaniem akumulatora - dziwne ładowanie.
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Czerwiec 2018, 10:27 44s »
BiBi - zapewne tak jest.

Ja bym w ogóle się tą sprawą dziwnego ładowania nie zajął, gdyby nie, to, że kiedyś po otwarciu drzwi kamerka zaczęła mi świrować, tzn. włączać się i wyłączać...

Kilka miesięcy nic nie wskazywało, że aku jest słaby, tzn. benzynka, to łatwo odpalał, nie było problemów. Aż do zeszłej niedzieli, kiedy to dzieci wsiadły do auta i włączyły muzyczkę, otworzyły szyby... trwało to może z 10 minut, przychodzę... auto już nie odpaliło, rozrusznik tylko cykał... patrzę na aku, a tam 8V...

Offline BiBi

  • Nowicjusz
  • **
  • Wiadomości: 57
  • Reputacja: +2/-0
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Samochód: W212
Odp: Problem z ładowaniem akumulatora - dziwne ładowanie.
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Czerwiec 2018, 11:46 05s »
BiBi - zapewne tak jest.

Ja bym w ogóle się tą sprawą dziwnego ładowania nie zajął, gdyby nie, to, że kiedyś po otwarciu drzwi kamerka zaczęła mi świrować, tzn. włączać się i wyłączać...

Kilka miesięcy nic nie wskazywało, że aku jest słaby, tzn. benzynka, to łatwo odpalał, nie było problemów. Aż do zeszłej niedzieli, kiedy to dzieci wsiadły do auta i włączyły muzyczkę, otworzyły szyby... trwało to może z 10 minut, przychodzę... auto już nie odpaliło, rozrusznik tylko cykał... patrzę na aku, a tam 8V...

No możliwe . U mnie nie ma jeszcze tego problemu a nawet webasto włączałem zimą i rano odpalał bez problemu. A podczas jazdy mam od 12 do 14 v :P

Forum Mercedes E-Klasa W212

Odp: Problem z ładowaniem akumulatora - dziwne ładowanie.
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Czerwiec 2018, 11:46 05s »